Lämmönjakokeskuksen uusiminen – miksi ja milloin se kannattaa?

Lämmönjakokeskuksen uusiminen – miksi ja milloin se kannattaa?

Kaukolämpö on suosittu ja ympäristöystävällinen lämmitysmuoto, joka tarjoaa luotettavan lämmönjakelun kiinteistöihin. Kuten kaikki tekniset järjestelmät, myös kaukolämmönjakokeskus vanhenee ja sen tehokkuus heikkenee ajan myötä. Mutta mistä tietää, milloin on oikea aika uusia kaukolämpölaitteet, ja mitä hyötyjä päivitys tuo mukanaan?

Milloin kaukolämmönjakokeskus kannattaa uusia?

Kaukolämmönjakokeskuksen tekninen käyttöikä on tyypillisesti 20–30 vuotta. Sen jälkeen laitteiston toiminta voi heikentyä, mikä näkyy esimerkiksi:


Epäluotettavana lämpötilan säätönä – sisälämpötila vaihtelee tai patterit eivät lämpene tasaisesti.

Kasvavina huoltokustannuksina – vanha järjestelmä vaatii yhä useammin korjauksia.

Heikentyneenä energiatehokkuutena – vanha laitteisto kuluttaa enemmän energiaa, mikä nostaa lämmityskustannuksia.

Vanhentuneina varaosina – osien saatavuus voi heikentyä, mikä voi johtaa pitkiin korjauskatkoihin.


Jos kaukolämmönjakokeskus on yli 20 vuotta vanha, sen uusimista kannattaa harkita erityisesti, jos energiankulutus on noussut tai järjestelmässä esiintyy toistuvia ongelmia.


Mitä hyötyjä kaukolämpölaitteiston uusiminen tuo?


1. Parempi energiatehokkuus ja säästöt

Uudet kaukolämmönjakokeskukset ovat huomattavasti energiatehokkaampia kuin vanhat. Uudet pumput kuluttavat vähemmän sähköä ja toimiva lämmönsäätöautomatiiikka säätää sisälämpötilan juuri sopivaksi, säästäen energiaa. 

2. Luotettavuus ja huoltovapaus

Uusi järjestelmä toimii luotettavasti ilman jatkuvia huolto- ja korjaustoimenpiteitä, mikä vähentää odottamattomia kustannuksia ja käyttökatkoksia.

3. Parempi asumismukavuus

Moderni kaukolämmönjakokeskus säätelee lämpötilaa tarkemmin, mikä tarkoittaa tasaisempaa sisälämpötilaa ilman suuria lämmön vaihteluita.

4. Ympäristöystävällisyys

Energiatehokkaampi laitteisto tarkoittaa pienempää hiilijalanjälkeä. Uusimalla kaukolämmönjakokeskuksen voi vähentää lämmityksen päästöjä, mikä tukee kestävää kehitystä.


Miten kaukolämpöremontti etenee?


1. Nykytilanteen kartoitus – Käymme arvioimassa nykylaitteiston kunnon ja jäljellä olevan käyttöiän. Tarvittaessa teemme tarjouksen laitteiston uusinnasta.

2. Suunnittelu ja laitteiston valinta – Valitaan kiinteistölle sopivin ja energiatehokkain ratkaisu. Saneerauskohteissa käytetään uusien laitteiden mitoituksessa vanhan laitteen tehotietoja. Isommissa kohteissa kysellään myös kaukolämpötoimittajalta kulutustietoja edellisiltä vuosilta, jos epäillään, että nykylaitteissa on paljon ylimitoitusta. Ylimitoitusta on saattanut päästä syntymään, esim. jos kiinteistön käyttötarkoitus on muuttunut tai siihen on tehty merkittäviä energiatehokkuuden parannuksia (lisäeristyksiä, ikkunoiden vaihtoja tms.)

3. Asennus ja käyttöönotto – Vanha keskus puretaan ja uusi asennetaan, yleensä yhden työpäivän aikana. Uusinnasta aiheutuu lyhyt vesikatko. Lämminvesi ja lämmitys saadaan päälle saman päivän aikana, joten homma onnistuu hyvin myös talviaikana. 

4. Käyttöopastus – Käyttäjille annetaan opastus uuteen järjestelmään ja sen toimintaan. Meihin voi aina myöhemminkin olla yhteydessä, jos jokin asia ei jäänyt ensimmäisellä kerralla muistiin tai muuten askarruttaa!


Ota yhteyttä – autamme kaukolämmönjakokeskuksen uusinnassa!


Jos epäilet, että kaukolämmönjakokeskuksesi alkaisi olla uusimisen tarpeessa, ota yhteyttä meihin. Autamme kartoittamaan tilanteesi ja tarjoamme kustannustehokkaan ja energiatehokkaan ratkaisun kiinteistöllesi.




Jaa tämä sivu:
Tarvitsetko WC-pytyn asennuspalvelua? Ota yhteyttä